Trabzon'da fındık kurdu zararlısına karşı ilaçlama dönemi başladı. Sahil, orta ve yüksek kuşakta farklı tarihlerde mücadele yapılacak. Zararlıya erken müdahale şart.

Trabzon'da fındık üreticilerini yakından ilgilendiren fındık kurdu zararlısına karşı mücadele zamanı geldi. Yapılan açıklamalara göre, bir çift fındık kurdu dekarda ortalama 200 fındığa zarar veriyor ve bu da yaklaşık 0,5 kg ürün kaybına yol açıyor. Fındıkta ciddi ekonomik kayıplara neden olan bu zararlıya karşı, ilaçlı mücadele dönemi başlıyor.


Sahil, Orta ve Yüksek Kuşak İçin Farklı Takvimler

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, fındıkların %50'si mercimek iriliğine ulaştığında ilaçlama yapılması gerektiği bildirildi. Mücadele takvimi ise bölgelere göre şöyle:

Sahil kuşak: Mayıs ayının ilk yarısı

Orta kuşak: Mayıs ayı ortası

Yüksek kuşak: Mayıs ayı sonuna doğru


Bu süreçte üreticilerin bahçelerini sık sık kontrol etmeleri ve zararlı yoğunluğuna göre harekete geçmeleri önem taşıyor.


Zararlı Yoğunluğu Nasıl Tespit Edilmeli?

İlaçlama öncesi zararlının yoğunluğunu belirlemek için, fındık ocaklarının altına 3x3,5 metre ebadında çarşaf serilerek darbe yöntemiyle düşen böcekler sayılmalı. Rastgele seçilecek 10 ocaktan en az 2’sinde ergin böcek tespit edilirse ve meyveler yeterli büyüklüğe ulaşmışsa mücadeleye başlanmalı.


Nazlı Hacıalioğlu'ndan Trabzon'da 19 Mayıs Konseri
Nazlı Hacıalioğlu'ndan Trabzon'da 19 Mayıs Konseri
İçeriği Görüntüle

Uygun İlaç ve Zamanlama Hayati Önem Taşıyor

İlaçlamada Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve fındık için önerilen bitki koruma ürünleri kullanılmalı. İlaçlama sırasında fındık ocaklarının altından yukarıya doğru uygulama yapılmalı. Aynı zamanda fındık yeşil kokarcası ve kahverengi kokarcanın da görüldüğü bahçelerde, üç zararlıya birden etki eden ilaçlar tercih edilmeli.

İlaçlama sabah erken ya da akşam saatlerinde, arıların uçuş yapmadığı zamanlarda yapılmalı. Arıcılara ise en az 7 gün önceden bilgi verilmeli.


Müdür Kaplan’dan Uyarı: Belgesiz Uygulama Yapmayın

İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, “Kullanılacak bitki koruma ürünlerinin yalnızca yetkili satış bayilerinden alınması ve ilaçlamanın, Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi sahibi kişilerce yapılması gerekir.” dedi.

Ayrıca Kaplan, “İlaçlama sonrası, hayvan otlatılmaması ve ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini” hatırlatarak üreticileri dikkatli olmaya çağırdı. Üreticiler, detaylı bilgi için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabilirler.

Haber Trabzon - Trabzon Son Dakika Haber